drets laborals, El nostre 243.cat, Mitjans

BTV és condemnada per cessió il·legal de treballadors i el Consell d’Administració recorre la sentència

sombtvEl 9 de novembre el jutjat social número 14 de Barcelona va condemnar per cessió il·legal de treballadors la societat Informació i Comunicació de Barcelona (ICB), que gestiona la televisió local de Barcelona, el portal d’Internet BTV notícies i l’emissora de ràdio Barcelona FM. Aquest era el primer judici, a 4 treballadors del programa ‘El Pla B’ que estaven contractats mitjançant Antena Local (Mediapro), d’un total de 60 treballadors que han denunciat a la ICB per la seva política perversa de subcontractacions. La sentència obliga a incorporar els treballadors en la plantilla i a abonar la diferència entre el salari rebut i el que haurien cobrat d’estar contractats directament per l’empresa municipal.

Els treballadors denuncien que si bé hi ha més de 200 persones treballant als mitjans de comunicació municipals tan sols 16 formen part de la plantilla de l’ICB.

Malgrat el posicionament a favor de la internalització de l’Ajuntament de Barcelona, que havien ratificat en diverses declaracions l’alcadessa Ada Colau i el primer tinent d’alcalde Gerardo Pisarello, el Consell d’Administració d’ICB va acordar dia 12 recórrer aquesta sentència.

Aquests fets ens haurien de fer plantejar-nos quin model volem per als nostres mitjans de comunicació locals: un suposat model públic que en realitat aplica polítiques neolliberals de programació, contractació de personal… o un tercer sector audiovisual amb mitjans comunitaris i públics no institucionals?

Reproduïm a continuació l’acord del Consell d’Administració i el comunicat dels treballadors implicats.

Acord del Consell d’Administració de BTV

  • Ha acordat per majoria, en discrepància amb el fons de la sentència i en compliment dels deures d’administració diligent i lleial i atès el greu perjudici econòmic que suposa per a la societat, que cal presentar recurs a la sentència del Jutjat Social n.14 de Barcelona que condemna ICB per “cessió il·legal” de 4 treballadors de la productora Antena Local.
  • Ha acordat demanar a l’Ajuntament de Barcelona l’informe sobre la sentència que han realitzat els serveis jurídics del consistori.
  • Entenent que aquesta sentència comporta unes implicacions estratègiques, programàtiques i pressupostàries i sobre el propi model de gestió de BTV que traspassen les competències del Consell, ha acordat per unanimitat traslladar a l’Alcaldessa els motius de la seva decisió, vinculant-la als criteris i acords que el Plenari del Consell Municipal pugui adoptar en la seva condició de Junta General de l’entitat.

Paral·lelament, la Comissió de Seguiment del Contracte Programa d’ICB, reunida la setmana passada, va decidir accelerar l’encàrrec per elaborar un estudi sobre el model de gestió de BTV. L’Ajuntament de Barcelona ja ha encarregat l’estudi a un dels experts que li va proposar el Consell.

Barcelona, 12 de novembre de 2015

Comunicat dels treballadors de BTV que han guanyat la sentència per cessió il·legal

El Consell d’Administració de BTV no ha fet cas a l’equip de govern municipal i ha decidit recórrer la sentència que obliga a internalitzar a quatre treballadors i pagar-los la diferència de sou i les corresponents quotes a la Seguretat Social -un d’ells era fals autònom- que no havien percebut i els pertocava per dret. La sentència reconeix la situació d’il·legalitat i de precarietat laboral que havien patit aquests treballadors durant anys, com ara l’acomiadament sistemàtic a les vacances per tornar-los a contractar quan començava la nova programació. I encara més. Som professionals que hem estat discriminats i posteriorment acomiadats, precisament, com a acció reactiva a la presentació d’aquesta demanda.

Malgrat tot, el Consell d’Administració de BTV ha menystingut la recomanació de l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i del Primer Tinent d’Alcalde, Gerardo Pisarello, de no presentar un recurs de suplicació. Ho han fet, segons que asseguren, “en compliment dels deures d’administració diligent i lleial i atès el greu perjudici econòmic”. Per què els sous d’ICB, que no havien suposat mai un greu “perjudici econòmic”, ara després de la sentència sí que ho esdevenen? Què ha canviat pel Consell d’Administració? Segons la memòria anual d’ICB de 2014 la remuneració total del Director de BTV va ser de 124.759,39 euros. Els membres del Consell d’Administració van meritar un import conjunt de 114.306 euros en concepte de dietes d’assistència. Aquesta quantitat fins i tot ultrapassa el límit de 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional que fixa per cada membre l’article 9.5 del Reglament d’Organització i Funcionament del Servei Públic de Televisió Local de Barcelona (BTV). Segons la mateixa memòria anual, la despesa en sous i salaris pels 20,42 treballadors d’ICB el 2014 va ser de 1.076.095,39 euros, als quals s’ha d’afegir 233.685,73 en seguretat social a càrrec de l’empresa. Això significa una despesa anual de 64.142 euros per treballador.

Una xifra a la qual no hi arribarem ni de bon tros cap dels treballadors que ara som d’ICB. La sentència especifica unes remuneracions anuals de 36.043,80€, 34.021,62€, 21.985,75€ i 41,242,74 €. Són sous que havíem d’haver cobrat ja des del primer dia. Però com que ens contractava una empresa externa, a aquesta xifra no hi vam arribar mai. És més. Antena Local, l’empresa que ens contractava formalment (del grup Mediapro) ens pagava menys del que havia assegurat en un pressupost a ICB S.A. s.p.m.

Entenem, doncs, que amb el seu comunicat, el Consell d’Administració no assumeix el cost dels nous treballadors, tot i reconèixer que el sistema de contractació realitzat fins ara és il·legal. Així doncs, per a qui és un “perjudici econòmic” haver de pagar la diferència de sou que els pertocava per dret a aquests quatre treballadors? Per a l’empresa que haurà de dipositar la globalitat d’aquests diners en fiança en un compte del jutjat? O per als mateixos professionals que ara estan a l’atur i un d’ells sense cap mena de prestació per haver estat fals autònom? La jutgessa no ha dictaminat res d’extraordinari. Simplement sentencia que s’ha de pagar un deute que es deu a aquests quatre professionals i que s’integrin a ICB S.A. s.p.m. –l’empresa pública que gestiona BTV– en qualitat de treballadors indefinits. Res més.

El Consell d’Administració també pren una decisió que els treballadors havíem volgut des de fa anys: traslladar a l’àmbit polític i no al judicial el canvi d’un model que permet la precarització i la vulneració de drets a l’empresa pública. Esperem que es faci. I que es faci aviat. Ha calgut una sentència per forçar el canvi d’una situació totalment injusta i, com s’ha demostrat, il·legal. Però aquest primer pas no pot tenir el cost de continuar deixant al carrer –amb la presentació d’un recurs a la sentència– a aquells i aquelles que han lluitat pels seus drets i llocs de treball dignes. I més quan l’equip de govern va recomanar justament el contrari.

Barcelona, 13 de novembre de 2015

+info
sombtv.wordpress.com
@SomBTV
Facebook de Som BTV
Canal de Youtube

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 7.137 subscriptors

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons