drets socials, ilp

Declaració “Una Catalunya sense pobresa és urgent, possible i necessària” per una llei de Renda Garantida de Ciutadania

Ahir 23 de juliol, passades les 12 del migdia, va tenir lloc una roda de premsa davant del Parlament de Catalunya per tal de comunicar la situació de la Iniciativa Legislativa Popular per una Renda Garantida de Ciutadania.

Diosdado Toledano, en nom de la comissió promotora de la ILP, va denunciar les maniobres dilatòries del Govern de la Generalitat perquè aquesta, finalment, no pogués ser aprovada durant aquesta legislatura. A banda dels retards, ha criticat la presentació a última hora d’esmenes de CiU, ERC, PSC i Ciutadans que pretenien retallar sensiblement la ILP, combinació de fets que ha comportat que la llei no pugui aprovar-se abans de la dissolució del Parlament. No obstant, Toledano ha assegurat que “la flama segueix viva i es reforçarà després de les eleccions del 27S”.

La ILP per una Renda Garantida de Ciutadania proposa desenvolupar l’article 24.3 de l’Estat de Catalunya, en el qual es diu que “les famílies o persones en situació de pobresa tenen dret a accedir a una Renda Garantida de Ciutadania que els garanteixi una vida digna”. La Renda Garantida de Ciutadania que proposa la ILP representa uns ingressos mínims de 664 euros mensuals per tots els catalans i catalanes, amb dotze pagues annuals.

Per la seva banda, diversos partits -CUP, EUiA, ICV, Podem, Procés Constituent, PSC i Barcelona en Comú- van acordar ahir una declaració conjunta. Crida l’atenció l’absència d’ERC, que, en un primer moment, sí va donar suport a la proposta de llei, però ha anat allunyant-s’hi durant el seu procés de tramitació. En la declaració, les organitzacions es comprometen a que la ILP per una Renda Garantida de Ciutadania serà la primera que aprovi el Parlament sorgit de les eleccions del 27S, posant en comú, sigles i partidisme a banda, que “la Catalunya que somiem i per la qual treballem és la que garanteix la cohesió social, els drets socials bàsics, la plena ocupació en condicions dignes, la igualtat i la dignitat, el que implica garantir a totes les persones i famílies el dret a una Renda Garantida de Ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna”.

La declaració “Una Catalunya sense pobresa és urgent, possible i necessària” (també en PDF, signada i escanejada, aquí):

“Davant la greu situació de pobresa severa que colpeja a una gran part de la societat, a centenars de milers de famílies, als sectors més vulnerables com la infància, la gent gran, etc., i en resposta a la greu retallada a les prestacions de la RMI d’agost de 2011, es va impulsar la Iniciativa Legislativa Popular per una Renda Garantida de Ciutadania que desenvolupa l’art 24.3 de l’Estatut d’Autonomia.

Després de superar una llarga carrera d’obstacles aquesta Iniciativa va recollir 121.191 signatures, va obtenir la validació corresponent i va ser presentada en el Ple del Parlament de Catalunya celebrat el 26 març 2014.

Malgrat el seu caràcter d’extrema urgència social i tramitar-se al Parlament per la via d’urgència, l’oposició de la majoria parlamentària a aquesta proposta de llei ha aconseguit amb diferents tàctiques dilatòries impedir al llarg de 15 mesos que sigui aprovada abans de finalitzar la present legislatura.

El Govern de la Generalitat no només ha estat darrere d’aquesta política de bloqueig, tampoc ha complert els seus compromisos anunciats de millorar la contrareforma de la Renda Mínima d’Inserció que va excloure a desenes de milers de persones i famílies d’aquesta prestació condemnant-les a la misèria.

Està demostració de gravíssima insensibilitat social ha causat terribles danys i sofriments a centenars de milers de persones a Catalunya. Ha prevalgut la seva política d’ajust i austeritat, el rescat dels rics i poderosos a costa de l’empobriment de la majoria.

Per a les organitzacions que signem aquesta Declaració la Catalunya que somiem i per la qual treballem és la que garanteix la cohesió social, els drets socials bàsics, la plena ocupació en condicions dignes, la igualtat i la dignitat, el que implica garantir a totes les persones i famílies el dret a una Renda Garantida de Ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna.

Ens comprometem davant la ciutadania de Catalunya, davant les persones que pateixen la pobresa i les seves terribles seqüeles, a promoure i defensar el contingut original de la proposta de llei de la Renda Garantida de Ciutadania perquè sigui la primera llei que aprovi el Parlament sorgit de les eleccions del 27 de setembre.

Volem que el nostre país garanteixi els drets de la ciutadania i impedeixi la utilització de la pobresa per mantenir captives a les persones vulnerables a través de xarxes clientelars que administren la beneficència amb opacitat i arbitrarietat.

Barcelona 23 de julio 2015

Signen:

CUP, EUiA, ICV, PODEM, PROCÉS CONSTITUENT, PSC i BARCELONA EN COMÚ”

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Uneix altres 7.137 subscriptors

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons