Censura, Mitjans, Privatitzacions

Desobediència dels treballadors de TV3 als blocs electorals

Segons fonts periodístiques de TV3, els treballadors del mitjà públic no sols estan negant-se a signar les informacions dels blocs electorals de la campanya a les Eleccions al Parlament Europeu, com porten fent-ho fa molts anys, perquè consideren que la Llei Electoral és una ingerència política que atempta contra la seva llibertat i el seu criteri periodístic, sinó que, a la pràctica, estan desobeint la llei i estan gestionant el temps com consideren més oportú per incloure-hi també altres informacions que consideren rellevants. És a dir, tal i com ha pogut corroborar el 243cat, TV3 no està dedicant a cada candidatura el temps que dicta la llei, la qual estableix que el repartiment de temps ve predeterminat pels resultats a les eleccions anteriors, i estan aprofitant temps dels blocs electorals que, en principi, correspondria als grans partits, per donar-hi espai a informacions alternatives.

Per exemple, segons les nostres fonts, en el telenotícies vespre del 10 de maig, els periodistes de TV3 van aconseguir parlar de les Eleccions al Secretariat de l’ANC i de la proposta del Multireferèndum gràcies a la reapropiació de temps que, segons la llei, pertanyeria als blocs electorals. Una altre indici que sembla confirmar la creixent desobediència entre els i les treballadores de TV3 és el fet que, si es fa l’exercici de comptabilitzar el temps dedicat a cada candidatura, no surten els números. Més enllà de la cabalística matemàtica a la que ens conduiria la Llei Electoral per saber exactament quants segons correspondrien a cada formació, crida l’atenció que, mentre a la formació ecosocialista, la qual sí va obtenir un diputat a les darreres eleccions europees, Raül Romeva, sols li dediquen 10 segons, a la CUP, la qual ni tan sols s’hi va presentar, li’n dediquen 40, tres vegades més. Sembla, doncs, que els periodistes han desobeït i han construït els blocs electorals seguint el seu propi criteri, i assumint els riscos de poder ser sancionats per aquest aquest acte d’insubordinació. I és que el que marca la llei és tan absurd que, com diu la conductora del TN, “per cada minut que surt el partit amb menys representació, el més gran ho ha de fer 25 vegades més”.

Precisament, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha llançat aquest 5 de maig la campanya “Blocs electorals, anomalia europea“, impulsada des del Grup de Treball de Mitjans Públics per aconseguir eliminar els blocs electorals. En el seu manifest afirmen que “en aquestes eleccions europees es vulnerarà el dret dels ciutadans a ser informats lliurement i sense imposicions polítiques. Els anomenats blocs electorals estableixen per a les informacions de campanya els mateixos criteris que la propaganda. Fixar un temps i un ordre predeterminat de les notícies és una censura prèvia inacceptable en qualsevol democràcia.” També insisteixen en la importància de respectar “un requisit indispensable en democràcia: la no ingerència dels polítics en les escaletes dels informatiu”. La campanya, llançada junt a un vídeo on apareixen periodistes catalans i de països d’arreu d’Europa, posa l’accent en l’anomalia que suposa que encara estigui vigent la imposició dels blocs electorals, ja que l’Estat espanyol és l’únic lloc d’Europa on això passa. Els diferents periodistes que van apareixent parlen d’aquesta anomalia com un cas de “censura”, de “manca de maduresa democràtica”, com un “virus d’autoritarisme institucional en la democràcia”, i denuncien que la “Llei Electoral imposa als mitjans públics una mena d’Estat d’excepció informatiu que castiga el dret a rebre una informació útil i atractiva”, tot recordant que “els ciutadans tenen dret a rebre una informació veraç, contrastada i plural, sempre, sense excepcions”.

I sembla que, efectivament, la defensa del dret a la informació i dels mitjans públics es troba un moment crucial. Estem comprovant cada dia com la crisi està servint d’excusa per a l’avanç del feixisme, l’autoritarisme i la retallada de drets i llibertats que s’està produint per tota Europa. El tancament dels serveis de Ràdio Televisió Valenciana o el desmantellament dels mitjans públics grecs hauria de ser un avís per a navegants: tots els mitjans públics estan en el punt de mira dels governs neoliberals. En el cas de l’ERT grega els treballadors han resistit i han pogut seguir emetent de forma autogestionada. Però l’apagada de Canal 9 i de tots els mitjans públics del País Valencià va tenir un final tràgic que potser va fer reflexionar a altres periodistes, sobretot als dels mitjans públics: la rebel·lió dels darreres dies d’emissió, demanant perdó a la ciutadania i confessant les manipulacions i les ingerències polítiques que havien permès, tot i revitalitzar el mitjà com mai i multiplicar els seus índex d’audiència durant els seus últims dies d’existència, va ser-hi massa tard.

També TV3 està sofrint retallades i intents de privatitzacions, tal i com denunciava recentment un vídeo que denunciava el despropòsit que suposaria l’externalització de la gestió de la publicitat.

Aquesta informació no va ser emesa per cap canal oficial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals sinó que es va difondre fer mitjançant el bloc autogestionat per treballadors de TV3, dintre la plataforma Jo Estimo TV3. Les respostes que estan donant els professionals de TV3 als intents d’afeblir la cadena per tal d’afavorir interessos privats, com els del Grup Godó, potser s’han d’entendre com mesures excepcionals a un estat d’excepció informativa que requerixen la nostra atenció.

Així doncs, la desobediència a les imposicions dels blocs electorals, es pot comprendre millor dins d’aquest context de lluita, rebel·lia i autogestió dels propis treballadors de TV3. I, sens dubte, la lluita continua.

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: CAMPANYA ELECTORAL EUROPEA 2014 | Finestra a Alemanya - 19 Mai 2014

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: