Catalunya, Marca Barcelona, Privatitzacions

El dret a Gaudí(R), raons per a una reconquesta veïnal del Park Güell fent front a l’Ajuntament de Barcelona

Per un Parc Güell públic amb accés gratuït per a qualsevol persona, això és el que reivindiquen veïns i entitats del barri agrupades en la Plataforma Defensem el Park Güell davant l’Ajuntament de Barcelona, amb la regidora de Gràcia Maite Fandos al capdavant. Denuncien la falsetat d’un procés participatiu per part de l’Ajuntament que ha ignorat reiteradament i desoït les demandes de gairebé una cinquantena d’entitats adherides a la Plataforma i que compta amb el suport de 70.000 signatures al manifest “Defensem el Park Güell: públic, gratuït i de lliure pas per a qualsevol persona. I tot, ignorant que el 50% dels visitants del parc Güell durant 2012 foren veïns de Barcelona. Es tracta d’un procés ple d’incògnites i riscos, com detalla Helena Martínez en un article publicat ahir a La Directa.

De parc públic a parc temàtic i “museu obert”

parkguellpagament25oct

A partir del 25 d’octubre, per primera vegada des de la seva compra per part de l’Ajuntament el 1922, la zona monumental del Park Güell tindrà un accés restringit. Com a màxim hi podran accedir 900 persones. La majoria, hauran de pagar entrades per un import d’entre 7 i 8 euros. “Segons l’Ajuntament de Barcelona serà un “museu obert”, un eufemisme perfecte per encobrir la privatització d’un Parc Públic.“, explicaven des de la Plataforma en un comunicat de valoració el 24 de juliol passat, tot just saber-se l’aprobació del Pla de Regulació del Parc.

El dret a Gaudí(R), raons per a una reconquesta veïnal del Park Güell

Amb la intenció de trencar el silenci sobre aquesta iniciativa municipal de restricció d’accés a un parc públic s’ha realitzat ‘El dret a Gaudí(R)’, un documental sobre el conflicte generat pel projecte municipal sobre el Parc, produït per Cronovan Studio en col·laboració amb la Plataforma Defensem el Park Güell. Per a realitzar-ho van iniciar una campanya de micromecenatge a Goteo que no ha pogut assolir els seus objectius i no podrà alliberar el documental per a la seva descàrrega online com es pretenia.

Això no obstant, continuaran les projeccions del documental. La propera serà aquest dijous 5 de setembre a les 21h a la plaça Bolívar en el marc de Cineacte, 1a Mostra de Cinema Social de la Festa Major Alternativa de Vallcarca i, properament, a la Violeta de Gràcia.

#marcaBarcelona, la ciutat per als turistes

El model turístic de Barcelona l’ha convertit en un parc temàtic; recaptarem diners, però ja ens hem quedat sense parc“, explicava Manuel, veí de la zona en un reportatge de Pau Rodríguez a Catalunya Plural.

Els veïns consideren que el parc actualment ja genera suficients ingressos per a cobrir les despeses derivades dels seu manteniment, si tenim en compte les 500.000 visites anuals Museu Gaudí, que cobra un preu d’entrada de 5’5 € per persona i els ingressos dels comerços de la zona. A més, denuncien que malgrat de les demandes de transparència no se’ls ha facilitat cap estudi de viabilitat econòmica, pressupostos ni informació de a què es destinaran els beneficis recaptats amb les entrades, que poden arribar als 27.696.000 euros anuals aproximats.

Si bé qualsevol persona del món podrà inscriure’s al registre ciutadà “Gaudir + BCN” i accedir gratuïtament al parc, aquesta ha de presentar-se presencialment a una oficina del centre de Barcelona i plantejar amb 7 dies d’antelació la visita al Parc, un accés que a més queda subjecte a que quedin places lliures dins de les 100 destinades. Res més lluny d’un accés lliure i anònim a l’espai públic. 

Per tot això, la Plataforma Defensem el Park Güell i els veïns del barri continuaran la seva lluita per un Parc Güell públic i gratuït per a totes les persones, ja que afirmen convençudes que les mesures proposades per l’Ajuntament no garanteixen la conservació i protecció del patrimoni del Parc ni el millor gaudi de l’espai per part dels veïns, sinó que només tenen afany recabdatori. Tampoc significa, com afirma l’Ajuntament, la recuperació de l’espai per la ciutat, sinó la pèrdua de la lliure circulació per un parc públic i la consolidació del parc públic com a parc temàtic

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: