Catalunya, Editorial, Marca Barcelona, migrants

#laterosbcn contra el racisme institucional de l’Ajuntament i la campanya de criminalització de la pobresa de La Vanguardia

A Barcelona no podem quedar-nos callades davant la campanya de racisme institucional llançada pel lobby de comerciants i restauradors de Ciutat Vella aquest estiu, amb el suport de l’Ajuntament, i enguany liderada per La Vanguardia que ha anat treient una sèrie de 3 reportatges per mentalitzar la població que no compri llaunes al carrer tot criminalitzant els immigrants que es dediquen a la venda al carrer i els músics de carrer i atemoritzar els compradors de llaunes per a suposadament reduir el soroll al carrer a les nits. O com diu LV, es tracta d’un “combat contra la venda il·legal a Barcelona”.

El reportatge ha indignat nombroses persones en les xarxes socials per xenòfob i per mostrar clarament com s’exerceix el racisme institucional a Barcelona, aquí una petita mostra de l’enrevolt que ha generat  indignació que ha despertat. 

feministesbcn-LaVanguardia

Financamentirregularvslateros

neoderechacristiana

“De patrulla en busca de lateros por Barcelona (I)”, signat per la “periodista” Neus Palou. Primer reportatge acompanyat d’un vídeo en què es mostra com l’Ajuntament de Barcelona dedica agents de paisà a cara descoberta acompanyats d’un caporal de la guàrdia urbana a la caça de l’inmigrant per parar pel carrer tot aquell sospitós de dedicarse a la venda de llaunes al carrer, arbitràriament i guiant-se per criteri de raça o religió. L’objectiu, homes de 20 a 40 anys migrants que pel seu aspecte puguin semblar en situació irregular. Sorprén que la periodista acusi un home que va en bicicleta pel carrer que és parat i multat per una patrulla per portar una bossa penjant del manillar i semblar musulmà, de seguir fent viatges de llaunes tota la nit, com si després de que et posin una multa de trànsit algú deixés de treballar, de menjar o de pagar-se un llit calent en un pis compartit. És com si els periodistes de LV visquessin en una realitat paral·lela en l’Upper Diagonal on no existeix la crisi o afecta en no poder renovar tan sovint el fons d’armari. 

“Latas en alcantarillas llenas de bichos” és el segon vídeo-reportatge on veiem com els mateixos “secretes” que fan la ronda anti-llauners mostren llaunes en claveguerams, contenidors, papereres… en què els venedors han d’amagar les llaunes de la persecució policial a què són sotmesos a diari, a més de les redades racistes i la por constant a entrar en un CIE i ser expulsat del país, temes que no es tracten en cap dels articles o videoreportatges de LV. Els “llauners” es mostren en tot moment cooperants amb els policies, sense qüestionar la i·llegalitat o ilegitimitat del que fan i simplement assentint a tot. El reportatge no té en compte que també en alguns magatzems d’establiments de la ciutat l’higiene és nul·la, potser amb rates o ratolins, insectes, cuques, humitats, floridures, verdet… ni la guàrdia urbana hi dedica . Si realment del que es tracta és d’un problema de salubritat i salut pública, en lloc de perseguir i multar potser el que hauria de fer l’administració és exigir per llei als fabricants que fabriquin les llaunes amb una tapa protectora, com fa Alhambra des de 2006…

I avui LV ha publicat el tercer reportatge de la sèrie “Incivismo nocturno” de la campanya contra el soroll al carrer, en què es veu la persecució de músics del carrer.

El mateix dia, 7 d’agost  LV va publicar alguns articles més en la secció Vivir en Barcelona: “Detenidos ocho narcotraficantes que utilizaban a lateros para vender” i “La Rambla, incivismo de bajo coste”, en un gens disimulat intent de criminalització de les persones que es dediquen a la venda ambulant, una excusa més de l’Ajuntament per a recaptar fons indirectament mitjançant multes en lloc d’uns bons serveis socials i ajuts per a aquells més vulnerables. La delirant línia editorial de LV va fins i tot un pas més enllà incitant a la delació ciutadana demanant als tuitaires que denunciïn els llocs conflictius usant el HT #laterosbcn.

Recordem que l’any passat Amics de la Rambla, conjuntament amb l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i l’entitat Carrers del Gòtic, va impulsar una iniciativa similar contra la venda ambulant de begudes amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i Estrella Damm que es va presentar poc abans de l’inici de les festes de la Mercè.

objectivitzacióllauners

La campanya “Tria la teva cervesa” va ser denunciada per Antigonia, entre d’altres, arribant a recollir 500 signatures a la plataforma change.org amb una petició dirigida a l’alcalde Xavier Trias per a la supressió immediata d’aquesta i es va aconseguir la seva retirada. Això sí, encara trobem la informació de la campanya en el lloc web de l’Ajuntament.

campanyainterbirras

L’any passat Roberto Tierz, president de l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, acusava la venda de llaunes al carrer del descens d’entre un 10% i un 15% menys en les vendes en els establiments. Pot semblar una broma de mal gust, però no ho és pas. En una situació de crisi com l’actual podríem dir que els comerciants miren el dit, per no veure la lluna. Com poden permetre’s joves aturats o no pagar els preus astronòmics que costen les begudes alcohòliques en molts locals. Precisament en el primer trimestre de 2013 –segons l’Idescat– les taxes d’atur poden arribar als 72% en els joves de 16 a 19 anys i al 48,9% dels 20 a 24 anys, però incomprensiblement els bars, clubs i discoteques de la ciutat acusen els llauners d’impacte negatiu en les seves economies. Mentre, l’administració actua contundentment i de forma xenòfoba contra aquells joves inmigrants que són vícitmes de l’atur estructural a la ciutat. De fet, l’any passat un informe del CTESC afirmaba que “l’atur juvenil a Catalunya no és un problema cíclic, sinó estructural” i que la xifra es duplica en situacions de crisi econòmica

Però res d’això no sembla preocupar els qui ens governen, que es dediquen a crear normes cíniques de civisme que ataquen l’eslabó més dèbil, venedors de carrer amb ingressos minúsculs i a posar-los multes de 60€ si es paguen al moment i de 120€ si el venedor no porta aquesta quantitat a sobre. El límit per a multar són 9 llaunes, per això es veuen obligats a guardar-les en qualsevol lloc. També es multen els establiments del centre regits per inmigrants que venen alcohol passades les 11 de la nit, encara que la gent la compri per portar-la a casa… Per què quins són els interessos que protegeixen, els dels habitants de la ciutat o els dels hostelers i restauradors de Ciutat Vella? Estem davant d’una forma repressiva d’actuació del poder en forma de neocatolicisme nacional català contra els de fora que professen altres religions de manera encoberta? 

Mentre ens governen delinqüents, Convegència Democràtica de Catalunya (CDC) té la seu embargada i Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha estat obligada a pagar 388.484€ a la Generalitat per finançament irregular, és a dir que tot Convergència i Unió (CiU) ens roba -per molt que la vulgui separar LV en gràfics en portada post 25N http://www.racocatala.cat/forums/fil/168747/portada-vanguardia-separa-grfic-diputats-cdc-udc -. Alhora que ideen estratègies per a la policia local amb policies de paisà per a posar multes als que venen multes al carrer des del consistori barceloní on governen per satisfer algunes associacions de comerciants i grans sales de concerts. Estem davant una nova forma de neocorporativisme BARceloní? 

I per això el que hauríem d’exigir i exigim a l’Ajuntament com a habitants d’aquesta ciutat és que cessi en la seva política racista, xenòfoba i criminalitzadora de la pobresa i no sigui tan permisiva amb els turistes incívics i el cessament de la passivitat del Districte amb els apartaments turístics il·legals i amb els turistes que no respecten el descans de les veïnes i veïns. Aquests, són gestionats per entramats d’empreses en una vertadera complexa trama per a l’evasió fiscal, que actua fora de la legalitat, i contra la que l’Ajuntament no solament no actua, ben al contrari, precisament CIU des de la Generalitat acorda una de les modificacions de la demolidora Llei Òmnibus per tal de facilitar al màxim els processos de regularització d’aquests i ampliar-ne el termini per tal de fer legal el que era il·legal. Per moltes protestes veïnals i denuncies hi hagi al respecte. I que deixi de fer una política que propicia els processos de gentrificació en els barris populars encara no envaïts pels turistes al centre de la ciutat que només beneficia els interessos privats d’un lobby no gaire escrupulós en el compliment de la llei.

El racisme institucional exercit per l’Ajuntament aquest estiu està arribant a límits insospitats com es pot veure en actuacions com la de #som300, i el tractament poc humanitari que han rebut els habitants -potser per ser subsaharians- de les naus industrials abandonades de Poblenou. Aquest dilluns precisament així ho denunciava Ibrahima Seydi, el seu portaveu en una conferència a l’Espacio Inmigrante«Sóc llicenciat en química. També sóc artista. I m’estan tractant com a un criminal. Vaig anar a parlar amb els serveis socials, però em van fer fora com a un criminal». La seva situació és encara més precària, un centenar d’ells estan dormint al carrer i molts no tenen ni per menjar, es tracta d’una vertadera emergència humanitària. I què fan les nostres administracions al respecte? Si mirem les declaracions de l’alcalde Xavier Trias i les institucions que els haurien d’ajudar com la Generalitat de Catalunya i la Delegació del Govern, i la realitat no tenen res a veure, ja que han incomplert tots els acords.

xaviertrias_hipocresiaAjson300

Però també el que hauríem d’esperar de la guàrdia urbana és que ens protegeixi dels polítics corruptes i es dediqui a investigar i denunciar irregularitats en el consistori, cosa que no succeix… Ens trobem davant d’un futur no gens esperançador. És aquest l’Ajuntament que volem? Podem seguir permetent que les nostres institucions i mitjans criminalitzin així la pobresa i la forma de guanyar-se la vida dels que venen de fora?

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: