Catalunya, Habitatge

La ILP de la PAH, un pas més en la lluita diària pel dret a un habitatge digne i contra el genocidi financer

Barcelona, 9 de febrer de 2013. –  La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (@LA_PAH) ha aportat 1.402.854 signatures per presentar la Iniciativa Legislativa Parlamentària (ILP) de regulació de la dació en pagament, de paralització dels desnonaments i de lloguer social en un intent de donar una solució als drames humans de les famílies hipotecades, estafades pels efectes perversos de la concessió excessiva de crèdits per part de les entitats financeres, per la sobrevaloració desmesurada del preu dels habitatges, així com per les condicions i clàusules abusives en la concessió d’hipoteques de les que en molts casos no se’ls informava.

 Ada Colau, va deixar ben clar en la seva compareixença en el Congrés per a la presentació de la ILP, que el reial decret-llei de 27/2012 de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris no ha servit per res: davant 400.000 execucions hipotecàries i 1.000.000 d’habitatges buits en mans dels bancs, ens ofereixen 6.000 habitatges seleccionats del pitjor del parc d’habitatge no vendible dels bancs i una reforma legal que només ha permès aturar 8 casos de desnonament en tot l’Estat. Sembla una burla cruel als afectats per la hipoteca.

 

Per cert, Ada Colau, és l’única Catalana de l’any a qui TV3 ha censurat el discurs, per ser contrari als interessos de les entitats financeres deixant ben clar qui mana al nostre país.

 

És de justícia social

Els desnonaments són ja un greu problema social, des de fa 4 anys s’han produït 400.000 execucions hipotecàries. La pèrdua de l’habitatge està suposant també la mort de persones i d’intents de suicidi, per bé que resulta impossible trobar dades reals d’aquest genocidi pepetrat per les entitats financeres que no seria possible amb una legislació que protegís els ciutadans, quan no és per això que se suposa que serveix l’Estat?

Si ens atenem a  un punt de vista estrictament legal, la llei espanyola relativa als desnonaments és injusta, com va reconèixer l’advocada general del Tribunal de Justicia de la Unió Europea Juliane Kokott, en el dictamen fet públic el 8 de novembre de 2012, atès que viola la Directiva 93/13 de la Unió Europea en permetre la introducció de clàusules abusives en els contractes de préstecs hipotecaris establertes per bancs i caixes l’incumpliment de les quals acaba en l’execució forçosa del desnonament. Com també reconeixen els jutges en un informe encarregat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a una comissió de 7 magistrats, que entre d’altres coses proposen transferir les ajudes a la banca a les persones hipotecades.

Per això sorprèn sobremanera saber que l’administració pública no té ni el més mínim de sensibilitat amb les tragèdies humanes que suposen els desnonaments per aquelles unitats familiars que els pateixen. Quan precisament ahir es va saber del suicidi de Francisco J. Lema Bretón, activista de la PAH de Còrdova, tot just després de rebre una comunicació d’Hisenda que li reclamava el pagament dels tràmits de l’operació, s’ha llençat al buit des d’un quart pis.

#SíSePuede

Malgrat la lluita de la PAH demanda un dret humà com és l’habitatge, establert en l’article 25 de la Declaració Universal de Drets Humans, i tenir una àmplia base social avalada no només per les signatures, sinó també pels 562 desnonaments aturats (informació actualitzada a la web de la PAH) el govern mira cap un altre costat. Això tot i haver-hi moratòries de desnonaments en molts països del nostre entorn més proper com ara França, Itàlia, Grècia… De fet, fins i tot es pot dir l’Estat incumpleix els seus deures ignorant la situació, permetent que el parc d’habitatge de lloguer social sigui a anys llum de cobrir les necessitats reals de la població.

En el cas de la ILP es tracta d’una batalla perduda des d’abans de presentar-la al Congrés, per la negativa del PP de votar-hi a favor i de CIU d’abstenir-se. La presentació de les signatures és la més amarga de les victòries de la PAH, encara que com a mínim ha obert un debat social sobre el tema, allunyant-se de la culpabilització dels hipotecats que en massa casos presenten els mitjans de comunicació.

#16F Manifestació Pel dret a un habitatge digne, contra el genocidi financer!

mani-16F-CAT-verd-1 Per això, la PAH continua endavant i convoca una gran manifestació de protesta dissabte vinent, 16 de febrer, a 37 ciutats d’arreu de l’Estat espanyol sota el lema “Pel dret a un habitatge digne, contra el genocidi financer!”.

A Barcelona la manifestació s’ha convocat a les 17h a plaça Universitat.

#Escrache: contra el genocidi financer, assenyalem els culpables 

Davant unes lleis injustes, la PAH escala un grau més en la pressió social, tot fent una crida a la desobediència civil, com la dels jutges  o els serrallers, i encara més amb l’#Escrache als diputats que votin en contra o s’abstinguin en la votació de la ILP.

L’escrache, busca assenyalar, denunciar, mostrar, avergonyir demostrats culpables en la seva  per a condicionar l’opinió púbilca i que es justifica en  que la justícia no actua. És una forma de protesta política que ha sigut utilitzada contra reconeguts genocides contra els que la justícia no havia actuat per l’agrupació argentina de drets humans H.I.J.O.S. creada el 1995 pels fills de las víctimes de la dictadura de Videla. En aquest sentit s’ha llançat una campanya d’escrache online per a l’enviament massiu de mails als diputats del PP perquè votin a favor de la ILP des de la plataforma Oiga.me.

A casa nostra l’escrache com a forma de protesta l’ha posat de moda la PAH, va parlar-se molt en les jornades de moviments socials Colpegem juntes i que ha arribat a les places com a @escracheBCN en plenes protestes per la corrupció del PP després de destapar-se el cas Bàrcenas per a sumar-se a l’escrache proposat per la PAH.

De moment, el proper dimarts dia 12 de febrer es vota al Congrés dels diputats l’admissió a tràmit de la ILP hipotecària i amb aquest motiu s’ha convocat una concentració davant la seu del PP de Barcelona (c/ comte d’Urgell, 249).

Foto: @Fotomovimiento

Foto: @Fotomovimiento

link a http://www.flickr.com/photos/acampadabcnfoto/sets/72157632684440103/with/8443975407/

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: