Catalunya, Editorial, Mentides, Mitjans, Privatitzacions, Retallades

El capvespre dels déus o com els mitjans han deixat de fer periodisme per fer propaganda electoral de CIU

Després de veure’ns sumits en la voràgine electoral ens hem pres uns dies per analitzar múltiples informacions i opinions sobre aquestes eleccions al Parlament 2012.

A primera vista, podem observar que la majoria de mitjans de comunicació han jugat un paper força partidista com a altaveus d’una classe política en el poder que ha volgut ocultar darrere l’estelada la venda de l’estat del benestar per enriquir-se. I com que els mitjans s’han convertit en instruments de propaganda de les elits, els ciutadans han hagut de trobar un lloc on denunciar el que no volen que sapiguem i aquest ha estat les xarxes socials, com molt bé explica Marta Sibina en el vídeo de Cafè amb llet. Com també recorda, interpelant directament l’expresident Mas, que només 2 de cada 10 catalans amb dret a vot a Catalunya, ho van fer per CIU. Però serà millor que vegeu el vídeo.

Aquest 25-N la poca fiabilitat de les enquestes electorals ha estat posada en entredit, ja que han estat sectàries i molt poc encertades atorgant una àmplia majoria a CIU sense tenir en compte la realitat social. Lamentablement, el que hauria de ser un estudi seriós s’ha convertit en la projecció d’un desig. Cada cop més aquestes enquestes semblem més porres d’un Madrid-Barça fetes per hooligans, com Jordi Argelaguet a qui animaven els crits de suport del partit que proclamava la seva excel·lència contraposant-les a les del CIS. Tal com feia Ramon Tremosa enllaçant a Twitter un post a un blog de dubtosa credibilitat, valgui la redundància.

Mentre, els més fervents creients feien prediccions visionàries i èpiques a la premsa internacional, com el director adjunt de la Vanguardia, Enric Juliana, en un article a The Guardian sobre “els obstacles històrics a la independència de Catalunya“. Juliana ha estat fortament criticat a Twitter i titllat de comissari polític de CIU per esbroncar els catalans per no votar CIU en els seus darrers articles a La Vanguardia: Guanya Espanya i Modesta Catalunya. El periodista és ben recordat en els moviments socials i sindicals de Barcelona per assegurar en un article posterior als aldarulls de la vaga general del passat 29-M que hi havia perillosos elements anarcoitalians que feien perillar la seguretat a Barcelona. La molt criticada jutgessa Carmen García el va fer servir de base “jurídica” per empresonar preventivament més d’un mes 3 estudiants membres de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP).

Una simple utilització dels gràfics pot ser tendenciosa, com la portada d’ahir de La Vanguardia que separava els diputats de CDC (Coge el Dinero y Corre, nova interpretació de l’acrònim del partit acunyades a Twitter per un tal  @Ramon_Faura) i els d’UDC. Suposem que deuen haver llegitja l’esclaridor article d’Alfons Quintà, “A CDC tot està molt malament i empitjorarà“.per això ja van preparant el terreny a una possible escissió del partit.

El més preocupant és com els mitjans públics de Catalunya, principalment TV3, s’estan censurant determinats temes com la ćorrupció, el 3%, els escàndols en la sanitat pública, la censura a la revista Cafè amb llet, la vaga de fam de 5 treballadors de Telefònica… i com davant les queixes d’espectadores com la Carme, es justifiquen en cartes que desvetllen que han deixat de contrastar informació i de fer periodisme d’investigació i que només estan preocupats per temes de rabiosa actualitat.

La Carta de TV3 justificant la seva censura

Per a veure més anàlisis periodístics vegeu el web de l’Observatori crític dels mitjans, Media.cat, que ha publicat recentament alguns articles, estudis i opinions sobre el discurs dels mitjans durant aquestes eleccions, com ve fent habitualment.

Per sort, encara resten alguns periodistes de l’antiga escola quan el periodisme encara era una eina de denúncia i s’investigava i es contrastava la informació com Quintà, o amb mitjans de comunicació alternatius que fan un periodisme de veritat, no de cartró pedra, un periodisme amb una funció social que els mitjans públics han abandonat, com ara el setmanari La Directa, el diari digital eldebat.cat (la bíblia sanitària per alguns), o periodistes ciutadans com l’Albano Dante i la Marta Sibina de Cafè amb llet.

Perquè aquestes eleccions, els senyors @joanmariapique i @EnricJuliana com a caps de comunicació de CIU han parlat amb un sol discurs, però els piulaires no som tontos i som capaços de traduir de la neollengua a què ens volen acostumar i els diem que Joan Maria Piqué s’equivoca citant Enric Juliana a Twitter, perque no és que “Els catalans hem demanat a Mas que ens fes sentir l’emoció del vertigen i alhora li hem tret la xarxa. No tenim solució”, sinó que la realitat és que Mas ens ha fet sentir als catalans l’emoció del vertigen retallant ell mateix la seva pròpia xarxa, i que tenim la solució: seguir lluitant per denunciar les manipulacions meidàtiques i per treure la veritat a la llum.

En canvi el que projecten els mitjans no és més que un  trompe-l’oeil que no ens deixi veure el Capvespre dels déus, d’un sistema psicopàtic que està matant els seus ciutadans perquè s’enriqueixin uns pocs. Els mitjans ja no són més que mers altaveus de les versions oficials i dels partits, sense qüestionar-se res. Són aquests els mitjans que volem?

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: