Catalunya, Mentides, Retallades

“CiU: L’Estat del Benestar, suprimit del programa electoral pel sobiranisme”, Alfons Quintà a El Debat

El programa electoral per als comicis del 25-N de CiU ha eliminat, de manera brutal, la pràctica totalitat dels compromisos relatius a l’Estat del Benestar presents en el seu programa del 2010, substituint-los per radicalismes sobiranistes sovint molt imprecisos i, en casos, literalment ridículs.

El text és literalment impresentable i de lectura obligada per als que pensin votar. Un cop més, CiU es dispara trets contra els seus propis peus.

Benestar no, estatisme si
Malgrat el seu llenguatge inefable i la seva confusa articulació, el text oficial afirma literalment que “al llarg del programa hi ha propostes que van acompanyades de les sigles (EE), significa que són mesures necessàries per a dotar-nos d’estructures d’Estat. No hi són totes, però s’hi ha recollit les més rellevants”, precisa. N’he sabut comptar 95. Poden ser algunes més.

Van ser dirigents i quadres de CDC els que m’incitaren a llegir les 149 pàgines d’un programa que les mateixes fonts em qualificaven d’“escandalós” i “sense precedents en quant a manca de vergonya”.

La seva lectura ràpida provoca una barreja de vergonya aliena, de riota per la seva extrema petulància i, per descomptat, la sensació que s’està davant d’un patètic primitivisme. En tot el que és genèric, impossible, irrealista i allunyat dels problemes concrets, és allò de fot-li que no ve d’un pam. Recorda la divertida expressió dels germans Marx a ‘Una nit a l’òpera’: “Dos ous ferrats, dos ous escaldats, dos ous remenats i dos passats per aigua”. Cal llegir-lo per creure-s’ho.

Volada cínica de coloms
Les fonts de CDC informants contrastaren aquesta volada cínica de coloms amb el programa per a les eleccions de novembre del 2010, en l’elaboració de qual molts d’ells havien participat.

“Llavors –digué un d’ells– hi va haver sis mesos de reunions en les organitzacions territorials, i especialment en les sectorials, per elaborar propostes realistes, que corresponien a necessitats racionals i concretes. Hi hagué reunions conjuntes amb el comitè electoral. Ara no hi ha hagut res d’això. És escandalós que les sectorials no hi hagin participat. En la pràctica, han retallat el que hi havia en el programa del 2010 en relació a l’Estat del Benestar (salut, ensenyament, ajuts a persones desvalgudes, etcètera) que, per cert, ha resultat del tot incomplert, i hi han ficat declamacions sobiranistes que cal llegir-les per creure-se-les”.

Els tres punts clau programa del 2010 eren millora de l’economia i lluita contra l’atur, increment de l’ Estat del Benestar i posar fi al desequilibri fiscal. Cap no s’ha complert.

Exclusió de les sectorials
El programa electoral de CiU d’enguany l’ha elaborat el comitè de campanya, en només un parell de setmanes, sense aportacions de les sectorials, segons informen fonts de CDC, que essencialment es refereixen només al seu partit, atès que les contribucions programàtiques de UDC sempre han estat menors.

Una font afirma: “En el 2010, es celebraren moltes reunions de les sectorials de CDC per preparar el programa. Ara s’ha optat per suprimir tot allò que pogués representar un avenç o tan sols una mera modesta protecció contra les retallades dels darrers dos anys, efectuades per CiU. Aquestes continuaran i incrementaran si CiU guanya les eleccions”.

Ni escoles, ni sanitat, ni ajuts socials
Una altra font afirma: “Entre el 2010 i el 2012 no s’ha construït ni una sola nova escola bressol, com ens hi comprometíem en el programa del 2010. Ara ni se’n parla. En els darrers dos anys CiU ha eliminat un ajut de mil euros per nen i any que hauran de pagar els pares, amb un eventual ajut municipal, que en molts casos no s’ha donat ni es donarà”.

En sanitat, el programa d’ara és d’una manca de compromisos espectacular. No hi ha res sobre la imminent desaparició de l’Institut Català de la Salut, que serà esmicolat i reduït a no res. En canvi, hi ha una vaga al·lusió a la hipotètica supressió de l’euro per recepta. Vaja, que Artur Mas, que l’ha instaurat, podrà, en el seu cas, trucar a Artur Mas per suggerir-li que el tregui. Les sis pàgines i mitja sobre sanitat són una barreja de cinisme, mentides espectaculars i afirmacions faŀlaces que tornen a acreditar la voluntat descarada de destrossar definitivament la sanitat pública. Qui ho llegeixi, sense ser un empresari sanitari, i després voti CiU, té realment un greu problema de comprensió del món.

Clams al Sol
Tot el programa és un seguit de clams al Sol: “Sumarem”, “promourem”, “propiciarem”, “recolzarem”, “optimitzarem”, “impulsarem”, que no volen dir res ni impliquen cap obligació. La sensació d’aixecada de camisa és permanent. Certament, aquest és un mal dels programes polítics casolans. Però ara es superen tots els rècords. La prova és que molts dels informants manifesten que no votaran per CiU malgrat ser tots ells militants de CDC. Són persones que han entès els mals que amaga el programa.

Article publicat a El Debat, 31/10/2012.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: