Catalunya, Privatitzacions

Múltiples mostres de suport al comunicat de la Plataforma Aigua és vida contra la privatització de l’aigua

Ens parlen d’estat propi i es venen el país, ara toca la privatització de la gestió de l’aigua. Deixar un bé comú com l’aigua en mans de grans corporacions multinacionals és com anunciar que el govern renuncia a la seva responsabilitat en assegurar un dret humà fonamental com és l’accés a l’aigua potable. Com venen denunciant des de la Plataforma Aigua és Vida “els nostres governants insisteixen en tractar l’aigua com una mercaderia, com un negoci més, enlloc de l’interès comú d’un servei social bàsic i públic”.

Perquè arreu d’Europa la societat civil s’hi està aixecant en contra, és per això que des de la Plataforma Aigua és Vida, conjuntament amb centenars d’entitats de tot el continent una Iniciativa Ciutadana Europea (una Iniciativa Legislativa Popular – ILP)  perquè el Parlament Europeu deixi l’aigua fora de les lleis del mercat i que es pot signar online en el següent enllaç.

Entre els impulsors a casa nostra, les plataformes Xarxa Nova Cultura de l’Aigua- XNCA, el Grup de Defensa del Ter – GDT, amb el suport de nombroses associacions ecologistes com Ecologistes en Acció, la Plataforma en Defensa de l’Ebre – PDE , entitats socials com Attac-ACORDEM, entitats veïnals com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i, fins i tot, els sindicats CCOO i UGT.

A continuació, el comunicat de la Plataforma:

Plataforma Aigua és Vida

Qui escriu això som membres de la Plataforma Aigua és Vida i volem denunciar l’escàndol que s’està vivint en el tema de l’aigua a casa nostra.

Mentre el debat sobre l’encaix entre Catalunya i Espanya ocupa totes les portades, els fils del poder i dels grans interessos no paren de moure’s darrere les cortines, sense fer soroll. I molt efectivament.

Sense aigua no podem viure més de 3 dies. És un recurs bàsic per a la vida. La seva gestió ha de respondre als interessos comuns, de la població, i no a interessos econòmics. O almenys així ho entenem nosaltres. Però aquest punt de vista no és compartit per tothom. Avui, a Catalunya, estem veient dos grans processos – gegantins, podríem dir- de privatització de la gestió de l’aigua, processos a més a més que es fan a les fosques, són antidemocràtics i no són la solució per a RES del que ens diuen.

Per una banda, s’està privatitzant l’empresa pública Aigües Ter – Llobregat (ATLL), que subministra l’aigua des dels rius fins als dipòsits municipals per a quasi 5 milions de persones. La privatització d’ATLL, empresa guanyadora de premis internacionals per la seva bona gestió, suposarà d’entrada 300 milions d’€ per la Generalitat, xifra que ni arreglarà el deute (48.000 milions), ni les tensions de tresoreria (les despeses mensuals són de mitjana de 2.800 M d’€) ni ajudarà a maquillar el dèficit. A aquesta operació, que dóna el control al sector privat durant 50 anys i no estava en cap programa electoral, s’hi han presentat dos candidats: el primer és AGBAR, és a dir, Aigües de Barcelona, empresa de capital francès en un 75% i de La Caixa en un 25%, conjuntament amb un fons d’inversió austrialà i una societat quebequesa; el segon és ACCIONA, amb un banc brasiler d’inversions i un estol d’empreses i fons d’inversió. Guanyi qui guanyi, hi perd el país.

La pròpia Generalitat preveu un augment de tarifa al llarg dels 50 anys d’un 300%, i ha comptabilitzat en 1800 M d’€ els beneficis que obtindrà el guanyador del concurs, que evidentment no es reinvertiran en el servei sinó que aniran a les butxaques dels accionistes. Aquesta és la política de país que regna avui.

Per l’altra banda, AGBAR -de nou-, que subministra l’aigua a prop del 80% de les llars de Catalunya, ja sigui sota la forma d’AGBAR, SGAB, SOREA o altres (cal recordar que al món el 90% de l’aigua la gestiona el sector públic, al revés que aquí), ho fa de manera “il·legal” a Barcelona i una vintena de municipis més, tal i com constata una sentència judicial de 2010, ja que ningú li ha donat la concessió per fer-ho. És a dir, que quan obrim l’aixeta estem pagant els beneficis d’una empresa que despedeix treballadors en massa, augmenta les tarifes arbirtràriament, s’implica en casos de corrupció i, com no, té nombroses connexions amb les administracions per actuar amb immunitat.

QUÈ FER?

La cosa no es queda aquí, desgraciadament hi ha molts més escàndols. Per això necessitem suports i col·laboracions de tot tipus, per poder destapar-ho, fer-ho públic i revertir aquestes situacions. Hi ha moltes maneres de donar un cop de mà, si creus que n’hi ha alguna que pots fer t’ho agraïrem profundament:

  • En primer lloc, reenvia aquest correu a tothom: amics, familiars, coneguts, etc.
  • Segueix-nos al bloc i a twitter, fes difusió del que pengem i retuiteja’ns.
  • S’està impulsant una Iniciativa Ciutadana Europea -a l’estil d’una ILP catalana- per deixar l’aigua fora de les lleis del mercat. Si encara no has signat, pots fer-ho aquí.
  • A dia d’avui 32 municipis on viuen més d’1.200.000 habitants ja s’han manifestat en contra de la privatització d’ATLL. Mira si el teu ho ha fet; si és així insta’l a prendre accions legals com d’altres estan fent; i sinó insta’l a que s’hi oposi.
  • Escampem la veu: nosaltres estem encantats de venir a difondre la situació allà on sigui. Organitza una xerrada al teu barri, casal, associació, plaça, etc. Només ens ho has de dir!
  • Si te’n surts amb la producció i edició de material audiovisual, presentacions, gràfiques, infografies, etc. i tens temps per donar un cop de mà també escriu-nos!

Segur que hi ha moltes més formes de donar un cop de mà, som tot orelles.
Entre tots aconseguirem retornar l’aigua a mans de la ciutadania, d’on mai hauria d’haver marxat.

Més informació a: 
http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/
@aiguaesvida

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: