Editorial, Internacional, PP-CiU

La cortina de fum de Wert amb l’espanyolització dels alumnes catalans

EDITORIAL

Les polèmiques declaracions del ministre d’Educació han caigut sobre Catalunya -pero també a Euskaherria, Galícia, País Valencià i les Illes- com una gerra d’aigua freda i han fet tornar a la memòria colectiva de la societat catalana la prohibició de l’ensenyament en català en l’època franquista i l’adoctrinament mitjançant infausta assignatura de Formación del Espríritu Nacional (FEN).

Portada: Yo soy español

Fes clic a la imatge per a veure més portades d’aquestes doctrines de l’espanyolitat

Però a qui beneficia electoralment la polarització de l’espanyolització i la catalanitat? Dels resultats electorals dels darrers anys es pot deduïr que aquesta polarització beneficia electoralment principalment a la dreta nacionalista espanyolista i a la dreta nacionalista catalanista PPC i CiU, i en comptats casos ERC en treu rèdits electorals en eleccions estatals. Recentment però s’ha d’afegir un nou actor amb l’entrada en l’escenari electoral d’un partit electoral feixista, que ja té representació en alguns ajuntaments, com és Plataforma per Catalunya (PxC).

Això no obstant, creiem que el focus mediàtic català ha oblidat a la ciutadania per centrarse en els polítics i en el debat nacional i per la independència. No ha tingut gairebé cap repercussió mediàtica la vaga d’estudiants de l’11 d’octubre convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), en què els estudiants universitaris denunciaven que “la situació de crisi econòmica i les constants retallades posen en perill l’educació pública, degradant la seva qualitat, accelerant la seva precarització i avançant forçadament cap a la seva privatització.

Com denuncien en el seu manifest, els universitaris apunten a una alineació clara de la dreta espanyola i la dreta catalana en les noves polítiques de preus establertes tant “al Decret Wert” com al Decret de la Generalitat de Catalunya, així com denuncien un intent d’elitització de l’ensenyament universitari. Per ells resulta molt preocupant que els mitjans de comunicació gairebé no hagin parlat sobre la pujada d’un 66% les taxes universitàries, ni sobre la imposició de taxes de matrícula de centenars d’euros als estudiants de Formació Professional, ni sobre “les profundes contrareformes que s’estan impulsant en els programes de beques” que provocaran que mig milió d’estudiants deixin de rebre aquests ajuts arreu de l’Estat espanyol (com publicava recentment El País).

Els estudiants també rebutgen frontalment “el programa de reforma clarament neoliberal del model universitari” plasmats en els documents d’Estratègia Universitat 2015o i l’Informe de la Ponència per a l’estudi de la governança del sistema universitari de Catalunya de la Comissió de Governança de Catalunya. A més, consideren un atac a l’ensenyament públic, la transparència i l’autonomia universitària “propostes com l’externalització del govern universitari, la supressió dels òrgans de govern col·legiat (amb especials i greus conseqüències pel que fa a la participació de PAS i estudiants a la institució), l’avanç del finançament privat a la universitat, etc.”.

En darrer lloc, des des la PUDUP, no aliens a la polèmica intervenció parlamentària del ministre Wert reinvindiquen que es garanteixi “una educació en llengua catalana ja que tots els pobles haurien de tenir el dret universal a ser educats en la seva pròpia llengua”.

El rebuig dels estudiants a aquestes polítiques han portat a una convocatòria de vaga general estatal d’estudiants pel Sindicat d’Estudiants per als dies 16, 17 i 18 d’octubre, sota el lema “En defensa de l’ensenyament públic! Ni retallades Wert, ni retallades CiU!”. Perquè tal com assenyalen des del Sindicat, el ministre José Ignacio Wert el passat mes de juliol  “donava instruccions a les comunitats autònomes per aplicar el paquet de retallades i feia pública la major contrareforma educativa de l’última dècada”, en el que consideren “una autèntica demolició del nostre dret a rebre un ensenyament públic digne i gratuït” amb la col·laboració de CiU que ha subscrit i impulsat aquests atacs.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: