Nacional

Mèdia.cat “La personificació d’un país”, sobre la identificació Artur Mas-Catalunya per Lluc Salellas

Foto: Nou cicle

D’un temps ençà, part de les capçaleres escrites catalanes han reforçat el relat del que succeeix a casa nostra a través de la identificació Artur Mas-Catalunya. La identificació President i país ja era una pràctica comuna en l’època de Jordi Pujol que, casualment o no, es va perdre amb els governs de Pasqual Maragall i José Montilla, anomenats “tripartit” i que es va recuperar a partir de la victòria de Convergència i Unió a les eleccions catalanes de 2010. Aquest estiu, però, he tingut la sensació que tot plegat anava a més. Segurament no sóc l’únic que ha trobat excessives algunes portades de l’Ara i La Vanguardia emmarcades en aquesta línia.

Foto: Nou cicle

Tot plegat em porta a recordar que el nostre no és un sistema presidencialista. El sistema polític català es basa en un Parlament on la importància, en teoria, recau més en els partits polítics que en els diputats. Així mateix, amb dades a la mà, CiU va aconseguir 1.200.000 vots aproximadament en les darreres eleccions catalanes, menys d’un 25% del cens electoral, i que Artur Mas, específicament, en va treure poc més de 862.000 vots (16.26% del cens electoral) com a cap de llista a la demarcació de Barcelona. Per tant, lluny de la majoria.

No em malinterpreteu. Evidentment, no nego la legitimitat d’Artur Mas a formar Govern.  I no vull negar la importància dels lideratges polítics i menys de la del President de la Generalitat, però des d’un punt de vista periodístic em qüestiono si la nostra és la tasca de personificar un país. Mas no és Obama ni Putin ni Ahmadinejad, no gaudeix ni d’una quarta part del seu poder polític i el nostre és un sistema parlamentari i no presidencialista. A més a més, la tant esmentada diversitat catalana és un fet que mal pesi alguns va molt més enllà de la imatge, les paraules i la comunió que moltes capçaleres atorguen a Artur Mas. Aquella famosa diversitat catalana.

En moments com els actuals i quan no només cal apel·lar al poble sinó que cal que actuem com a tal, crec que la rigorositat dels mitjans passa per entendre que la nostra és una societat complexa i que més enllà del respecte a les nostres institucions han de fer un relat complert que doni joc a tots els actors de la nostra societat. Els mitjans catalans jugaran un paper clau, imprescindible, en aquest procés d’alliberament nacional que s’albira més proper que mai. I per fer-ho bé, caldrà que construeixin un relat de poble, de país, de diversitat. Serà més creïble, més democràtic, més real i permetrà identificar millor el veritable motor de canvi que tots sabem que no és únic polític, sinó que és un poble convençut de fer un pas endavant. Seguim-lo a ell i no a una sola persona que si mai faltés aquesta, no perdríem el món de vista.

Text de Lluc Salellas extret de: Mèdia.cat, observatori crític de mitjans

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Respon

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Pre-estrena documental

Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Respostes dels parlamentaris catalans a #SOSTV3

#DolRaval

Fotomovimiento

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7.137 other followers

RSS Vídeos de Cafè amb llet

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de SICOM.cat

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Vídeos de 15mBcn.tv

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de 243.cat està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons
%d bloggers like this: